Tuinplant van de Maand februari: Salix

Tuinplant van de Maand februari: Salix

De Salix (wilg) is een welkome aanwinst voor een tuin of terras. De takken kunnen omhoog reiken, maar ook laag naar beneden hangen. Eerst komen er zachte zilverwitte katjes aan (dat is de bloeivorm van de Salix), later verschijnen de groene blaadjes en in de winter zijn de stengels fraai okerkleurig. De Salix voor in de tuin is de miniversie van de grote knot- en treurwilgen die parken, oevers en wegen sieren.

Meestal zijn deze wilgenstruikjes op een hoog stammetje geënt, zodat ze een mooie combinatiemogelijkheid geven met kleurrijke onderbeplanting. Zo wordt de Salix met bijvoorbeeld Primula, violen of narcissen al snel een vrolijke lenteplek in de tuin of op het terras. 

Keuze assortiment 

De bekendste in het assortiment mini-wilgenboompjes is de Salix caprea 'Kilmarnock', de kleine treurwaterwilg. Deze wordt aangeboden met hoge stammetjes die variëren van enkele decimeters tot enkele meters, waaraan de twijgen met katjes naar beneden hangen. Andere 'stamwilgjes' die als dwergsoort worden aangeboden zijn arbuscula, helvetica en subopposita en cultivars als ‘Yalta’, ‘Iona’, ‘Voorthuizen’. De aantrekkingskracht zit in de twijgen met katjes, het blad ontwikkelt zich pas later. Soorten die juist om hun bladkleur worden verkocht zijn de zogenoemde Japanse of bonte wilgen, Salix 'Flamingo' en S. 'Nakuro Hishiki' die allebei kleine oranjeroze blaadjes bieden.

Salix trivia

• Wilgenkatjes zijn voor insecten een belangrijke leverancier van stuifmeel en trekken nuttige bijen en hommels aan. 
• De Salix komt zowel in Keltische als Germaanse sagen voor. Het buigzame hout wordt vaak gezien als metafoor voor veerkracht bij tegenslag.
• Omdat de Salix zo snel groeit, is het boompje het symbool van vruchtbaarheid. 
• Het lichte hout van de Salix is het ideale klompenhout. 
• Kronkelwilg Salix babylonica 'Tortuosa' is populair als paasboom.

Herkomst 

De Salix is een klassieker uit de lage landen die zich makkelijk heeft verspreid over de koelere delen van West-Europa. Er zijn zo'n 400 soorten. De plant is winterhard en dol op vochtige grond en veel licht. Het zijn typische pioniersplanten, die vooral ontkiemen op de grens van water en land. En mensen hebben er al eeuwenlang plezier van: het buigzame hout wordt nog altijd gebruikt voor manden en ander vlechtwerk en in de bast zit een pijnstillende stof: salicyne. 

Verzorgingstips voor de consument 

• De Salix kan zowel in volle zon als schaduw staan. 
• Als oeverplant heeft de Salix graag altijd lichtvochtige grond. 
• Snoeien eventueel na de bloei in juni, de bonte Salix-soorten snoeien in juni en september. 

Tuinplant van de Maand

De Salix is Tuinplant van februari 2018. De 'Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in samenwerking met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant met een geweldige uitstraling of bijzondere eigenschappen om extra onder de aandacht te brengen. De ene keer wordt een groene ster in het zonnetje gezet, de andere keer een onontdekte schat die meer bekendheid én een plek verdient in de tuin, op het terras of op het balkon. Omdat iedereen blij wordt van meer groen.  ​

Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.