Vier het najaar bij Tuincentrum Meijers

De herfst betovert de tuin met prachtige kleuren en het knisperende geluid van bladeren. In deze tijd van het jaar zijn er veel tuinklussen te doen om de tuin in topconditie te houden. Het is nu tijd om bladeren op te rapen, planten te snoeien en voorbereidingen te treffen voor de komende winter.

Het Najaar is een leuke tijd voor tuiniers!

Vaak wordt het najaar door tuinliefhebbers beschouwd als een minder opwindend seizoen, maar dat is een misvatting. Het wordt vaak het "Vergeten Plantseizoen" genoemd en valt eigenlijk in de herfst. Hoewel veel mensen tuinieren associëren met de lente en de zomer, is het najaar eigenlijk een ideale periode om te planten en te verplanten. De grond is nog warm van de zomerzon en vochtiger dan in de zomer, wat nieuwe planten een goede start geeft voor het komende groeiseizoen. Zodra de lente aanbreekt, kunnen de planten meteen beginnen te groeien, zodat je snel kunt genieten van een groene en bloeiende tuin.

Waarom is de herfst zo'n goede tijd om te tuinieren?

Tuinieren in het najaar is om verschillende redenen van groot belang. Ten eerste biedt het de kans om de tuin voor te bereiden op de winter, zodat planten kunnen overleven in de koude maanden. Het planten van bollen in het najaar zorgt voor vroege lentebloemen, en het snoeien van planten helpt om ze gezond te houden. Bovendien is het najaar verre van saai voor tuinliefhebbers. De kleurenpracht en geuren van het najaar maken de tuin tot een betoverende plek om te vertoeven. Een bloeiende lente, plant je in het najaar.

Top tuinplanten voor de herfst

Een belangrijk aspect van najaarstuinieren is het selecteren van de juiste planten. Hier zijn vijf prachtige tuinplanten die schitteren in het najaar:

1. Miscanthus sinensis 'Gracillimus': Dit siergras staat bekend om zijn elegante, opgaande groeiwijze en smalle, zilverachtige bladeren. In het najaar ontwikkelt het prachtige zilveren pluimen die boven het bladerdak uitsteken.

2. Hortensia (Hydrangea macrophylla): In het najaar kunnen de bloemen van kleur veranderen naar roze, paars of zelfs roestachtige tinten. Ze zijn relatief eenvoudig te kweken en vormen een mooie aanvulling op de najaartuin.

3. Herfstaster (Aster novi-belgii): Deze vaste plant staat bekend om zijn weelderige bloei in de late zomer en herfst. De plant produceert talloze kleine, madeliefachtige bloemen in verschillende kleuren, waaronder paars, roze en wit.

4. Herfstkrokus (Crocus speciosus): De herfstkrokus is een bolgewas dat in het najaar tot bloei komt. Het produceert delicate, paarse bloemen die boven de grond verschijnen wanneer andere planten zich voorbereiden op de winter. Deze krokussoort is een vroege traktatie voor tuinliefhebbers en voegt kleur toe aan de late herfsttuin.

5. Japanse esdoorn (Acer palmatum): In het najaar transformeren de bladeren van de Japanse esdoorn in prachtige tinten rood, oranje en geel, waardoor het een opvallende aanvulling is voor elke najaarstuin. Deze esdoornsoort gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond en biedt zowel schaduw als schoonheid in de tuin.

Deze planten voegen warme tinten toe aan de tuin en brengen de najaarssfeer prachtig tot leven.

Wat moet er allemaal gebeuren in de herfsttuin?

  • Blad opruimen: Verzamel regelmatig gevallen bladeren van bomen en struiken om te voorkomen dat ze zich opstapelen en de planten en het gazon verstikken. De bladeren kunnen ook worden gebruikt om waardevolle compost te maken.
  • Snoeien en winterklaar maken: In de herfst is het een goede tijd om snoeiwerkzaamheden uit te voeren. Verwijder dode takken en beperk overmatige groei om de gezondheid van de planten te bevorderen en het risico op ziekten te verminderen. Bescherm vorstgevoelige planten door ze te bedekken met mulch of doeken om ze warm te houden tijdens de wintermaanden.
  • Bloembollen planten: Het najaar is ideaal om bloembollen te planten voor prachtige lentebloemen zoals tulpen, narcissen, krokussen en hyacinten. Plant ze in de herfst zodat ze genoeg tijd hebben om wortels te ontwikkelen voordat de winter komt. Deze bloembollen zullen je tuin in het vroege voorjaar opfleuren met een explosie van kleur.

Dieren in de herfsttuin

In de herfst kun je verschillende dieren tegenkomen in je tuin. Hier zijn drie manieren om deze tuindieren te helpen:

  1. Vogels: Vogels zijn actief in de herfst en hebben voedsel nodig om zich voor te bereiden op de koude maanden. Plaats vogelvoederhuisjes met zaden, noten en vetbollen in je tuin om vogels te voorzien van de benodigde energie. Zorg ook voor een vogelbad waar ze kunnen drinken en badderen.

  2. Egels: Egels zijn nuttige gasten in de tuin omdat ze insecten eten. Stapels bladeren, takken en houtblokken bieden egels schuilplaatsen voor de winter. Zorg ervoor dat er geen giftige stoffen zoals slakkenkorrels in de tuin zijn die schadelijk kunnen zijn voor egels.

  3. Insecten: Insecten spelen een cruciale rol in het ecosysteem van je tuin. Laat enkele delen van je tuin onaangeroerd, zodat insecten er kunnen overwinteren. Plaats insectenhotels om bijen, lieveheersbeestjes en andere nuttige insecten te huisvesten.

Ook herfst in huis met Tuincentrum Meijers

Ook in huis moet je kunnen genieten van het najaar. Een makkelijke manier om de najaarsfeer naar binnen te halen is het plaatsen van kamerplanten. Er zijn tal van kamerplanten die dankzij hun bladkleur precies in het najaarspalet passen.

  • Calathea lancifolia met zijn gestreepte bladeren die aan herfstbladeren doen denken
  • Croton (Codiaeum variegatum) met zijn opvallend gekleurde bladeren in rood, oranje en groen
  • Sansevieria trifasciata 'Moonshine' met zijn zilverachtige bladeren die de herfstmaan weerspiegelen.

Bij Tuincentrum Meijers vind je ook tal van leuke woonaccessoires die jouw woonkamer laten meegenieten van de herfstsfeer. Denk aan kaarsen, vazen, plaids en kussens in verschillende kleuren. Kom langs en ontdek onze woonafdeling!

 

Klaar voor het najaar? Kom langs in Lanaken!

Bij Tuincentrum Meijers ben je helemaal klaar voor het najaar! Onze uitgebreide selectie tuinplanten geeft je tuin een herfsttint en zorgt voor een kleurrijke aanblik in deze tijd van het jaar. Bovendien hebben we een breed assortiment dierproducten om je huisdieren warm en gezond te houden tijdens de koudere maanden. Voor een gezellige sfeer binnenshuis bieden we prachtige woonaccessoires en een selectie kamerplanten die je interieur opfleuren. Bezoek Tuincentrum Meijers en ontdek alles wat je nodig hebt om het najaar in stijl door te komen, zowel binnen als buiten.