Top 5 geurende tuinplanten

Top 5 geurende tuinplanten

Een voorjaarstuin kenmerkt zich door bloemen, kleur, bijen en vlinders en… geur! De meeste bloemen en planten geven een zoete parfum af om insecten aan te trekken maar wij mensen genieten er graag van mee. De parfum komt meestal overdag vrij, maar sommige planten geuren ‘s avonds sterker dan overdag. Eigenlijk heel logisch, zo kunnen ze de mooiste nachtvlinders aantrekken die vervolgens heel de nacht druk zijn met het bestuiven van andere bloemen. Wij hebben een top 5 geurende tuinplanten voor je gemaakt.

Top 5 geurende tuinplanten

1. Kamperfoelie: een opvallende klimplant met bloemen die boordevol nectar zitten. En dit geeft juist die lekkere geur af. In het Engels wordt deze plant ook wel de ‘honey sucker’ genoemd. Het nectar zit diep in de bloemen dus vlinders moeten hard hun best doen om er bij te komen. Na de bloei geeft deze plant kleine donkere besjes die op hun beurt ook weer heerlijk ruiken. Zo heb je van de bloemen een heerlijk parfum in de zomer, en geuren de bessen na tot in het najaar.  

Kamperfoelie - Geurende planten

2. Jasmijn: ook wel ‘de konining van de nacht’. Deze bloem verspreidt ‘s avonds en ‘s nachts haar geuren. De witte of gele bloemen zijn bieden daarom een feestmaal aan nachtvlinders. 

Jasmijn - Geurende Planten

3. Lavendel: de parfum van de lavendel kun je vaak al van een flinke afstand ruiken. Een klein vaasje in huis doet vaak de hele woning geuren. Ook kun je de lavendel drogen en ophangen in bijvoorbeeld de kledingkast. Zo komt er bij het pakken van een kledingstuk een fijne lavendel geur vrij.  

Lavendel - Geurende Planten

4. Pindakaasboom: de Clerodendrum trichotomum noemen we voor het gemak de pindakaasboom. Deze bladverliezende heester heeft de bijnaam gekregen nadat werd opgemerkt dat het vallende blad sterk ruikt naar pindakaas. Niet alleen wij mensen, maar ook vlinders en bijen zijn dol op deze geur. Vanaf augustus is de pindakaasboom in bloei. 

Pindakaasboom - Geurende Planten

5. Eucalyptus: het blad van de Eucalyptus wordt niet alleen veel gebruikt in boeketten maar geeft ook een heerlijke geur af. Ook is het een ideale plant om te plukken en in huis op vaas te zetten. De geur van de Eucalyptus houdt namelijk muggen op afstand. Wel zo fijn in de zomermaanden! 

Eucalyptus - Geurende Planten

Meer geurende planten

De beste tip die we je kunnen geven om optimaal te genieten van geurende planten is de standplaats. Zet geurende planten in een pot of in de grond naast de voor- of achterdeur en geniet elke keer als je langsloopt van het heerlijke parfum. 

De geranium is verkrijgbaar in veel kleuren, soorten en maten. Maar wist je dat er speciale geraniumsoorten zijn die geuren? Zo is er bijvoorbeeld de citroengeranium die, inderdaad, een heerlijke citrusgeur afgeeft. Ook zijn er grote geurplanten. Zoals de dropplant, of agastache. Deze grote vaste plant trekt veel vlinders aan door de zoete anijsgeur die het blad afgeeft. Of de blauweregen. Deze sterke klimplant zien we vaak terug in tuinen en geeft mooie blauwe, roze of witte bloemtrossen. Overdag ruik je de blauweregen al, maar ‘s avonds komt het parfum tien keer zo sterk vrij.