De moestuin maand na maand : Maart

De moestuin maand na maand : Maart

In maart kan er al volop worden gezaaid. Van zodra het weer milder en zachter is, worden traditioneel radijs, erwten, tuinbonen, spinazie, raketsla, in volle grond gezaaid. Onder beschutte omstandigheden kan nog meer worden gezaaid. Gewassen zoals tomaat, paprika, aubergine worden binnenshuis gezaaid. Zij vragen voldoende warmte en een langere opkweekperiode tot ze half mei worden uitgeplant. Een kweekbak of hobbyserre is best handig want dan zijn er nog meer mogelijkheden: sla, wortelen, peterselie, diverse kruiden gedijen er prima! Je kan er ook heel wat eenjarige bloemen voorzaaien.

Als voorbereiding op het zaaien of verplanten worden de percelen grond onkruidvrij en los gemaakt. Geef de grond de kans voldoende op te warmen. Stalmest, compost of gedroogde koemest inwerken is een goede maatregel.

Als het weer echt tegenvalt heeft het geen zin om hals over kop aan de werkzaamheden te beginnen, dan kan het werk van maart nog begin april gebeuren.

Radijs 
Na ongeveer een maand is de radijs al volgroeid. Een radijs moet knapperig en pittig van smaak zijn. Daarvoor moeten ze zo regelmatig mogelijk kunnen doorgroeien. Groeistilstand, onregelmatige vochtvoorziening of te laat oogsten zijn nefast voor de kwaliteit en de smaak.

Bron: Hortiplan